diumenge, 27 de juliol del 2014

EL DIA A DIA DE LES SANTES 2014 : 27 DE JULIOL


Matinades
7 h
Des de diversos indrets
Set grups de grallers recorreran els carrers de la ciutat per fer saber als veïns, amb el toc de matinades de les gralles i el so compassat dels coets, que ha arribat la diada de les santes patrones. Alguns s’afegiran als recorreguts sense haver anat a dormir encara, d’altres s’hi sumaran ben descansats abans d’anar ofici. Sigui com sigui comença la processó de gralles, coets i gent cap al centre de culte de les patrones, la basílica de Santa Maria. Amb els Grallers dels Capgrossos de Mataró, els Grallers de la Momerota, els Canyats de Mataró, els Laietans de Mataró, els Grallers de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, Els Moixernons i Els Vinardells.

Toc d’Ofici
9 h
Basílica de Santa Maria
A l’hora en punt les gralles emmudeixen i comença el toc de les campanes que crida la població a ofici. El llenguatge sonor de les campanes perviu a través dels segles, i si bé no el coneixem tant com el mitjà de comunicació que havia estat, manté el seu valor com a ritus i coherència amb el calendari litúrgic. És, per tant, la nostra tradició.

Anada a Ofici
9.30 h
Des de l’Ajuntament
El seguici festiu s’amplia el dia de les santes patrones. La cercavila més formal i protocol·lària surt de l’Ajuntament i enfila la Riera. En girar pel carrer Nou i avançar cap a Santa Maria s’aprecia una escena única, una llum especial que ve del cel de Santa Maria i entra pel carrer mesclant-se entre les comparses, el fum i la gent. Amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac i els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires; l’Àliga i els Ministrils; els Macers, les autoritats i l’acompanyament musical de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.
ic-en-directe  Protegiu-vos de la pirotècnia

Missa de les Santes
10 h
Basílica de Santa Maria
La Missa té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. Al ritual litúrgic se li suma el gran valor de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch de l’any 1848, les partitures originals de la qual estan dipositades a l’arxiu de l’Scala de Milà, segons s’ha sabut recentment a través d’una nota trobada en un llibre antic del Museu Arxiu de Santa Maria. Caldrà esperar futures investigacions per localitzar-les, però és una molt bona notícia pel seu valor històric i musical. El director de l’orquestra i cor d’enguany serà el músic Lluís Carné i Miguélez, i els solistes seran Lídia Martínez (soprano), Laura Vila (contralt), Josep Fadó (tenor) i Josep Pieres (baix). Acabada la Missa les relíquies de les Santes sortiran de la basílica entre l’aclamació de la gent i el repic de les campanes. La Colla Castellera Capgrossos de Mataró aixecarà un pilar en honor seu, i l’Àliga farà el seu ball cerimoniós. Finalment hi haurà una aviada de coloms blancs a la plaça.
ic-en-directe  En directe per m1tv i lessantes.cat

El Sol de Les Santes
10.30 h
Pati del Cafè Nou
Enguany canviem l’observació nocturna del cel de Santes per una proposta més inusual, una observació solar. Hi haurà telescopis i una vela per projectar-hi la imatge del Sol: una bona manera de conèixer l’astre rei, la seva aparença i les seves característiques.
Organitza: Cosmos. Grup d’Astronomia de Mataró
Aforament limitat

Ballada de sardanes
12
Carrer d’en Pujol
La Cobla Ciutat de Mataró i un petit grup de sardanistes reten honor a l’indret on diu la tradició que van néixer Santa Juliana i Santa Semproniana, i fan una ballada el migdia de la seva diada, ben a prop de l’altar que els veïns del carrer han preparat meticulosament i davant el qual comparses i autoritats honraran les Santes en el seu camí de retorn a l’Ajuntament.

Desfilada
13 h
Des de la plaça de Santa Maria
Acabat l’ofici i havent entrat les relíquies de les Santes de nou a la Basílica, tot el seguici festiu torna cap a l’Ajuntament, on es fan les dormides a ple sol.

La Passada
18 h
Des de l’Ajuntament
Llarga cercavila festiva pels carrers del centre històric de la ciutat, amb lluïment de castells, balls, foc i repertori musical. Amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers i tabalers; el Dragalió, el Drac i els seus tabalers; els Cavallets de Mataró; la Colla Castellera Capgrossos de Mataró; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires; l’Àliga i els Ministrils; els Macers, les autoritats i l’acompanyament musical de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.

Espai Familiar,
19 i 21 h
Espai Familiar del Nou Parc Central
També conegut com el ‘Mago Pop’, aquest mag deixa tothom bocabadat amb la seva manera de fer màgia. Música, humor, improvisació i moltes sorpreses acompanyen les seves propostes originals, en les quals el públic intervé directament.
A més a més, a partir de les 18 h, hi haurà l’Espai de dibuix i pintura, l’Espai de contes de les Biblioteques de Mataró i l’Espai de joc Vilajocs.
ic-en-directe  Servei de bar ic-en-directe  Espai reservat per guardar-hi cotxets

Concert: Big Band Jazz del Maresme
20 h
Pati del Cafè Nou
Enguany la big band té la col·laboració de Joe Magnareli, trompetista solista resident al Village Vanguard de Nova York, un dels millors clubs de jazz del món. La big band ha preparat un repertori a mida per a aquest excel·lent músic.
Aforament limitat

Espectacle: Copacabana
20 h
Aula de Teatre
Última oportunitat per visitar el restaurant Copacabana. Un sopar ben d’hora per gaudir d’un espectacle original i únic, on l’espectador esdevé protagonista i interactua en el mateix escenari i la mateixa realitat que els cuiners protagonistes. Teatre, cuina i cabaret de la mà de la companyia Ponten Pie.
Preu: 10 euros Comprar entrada
ic-en-directe  Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda

Castell de focs
23 h
Passeig Marítim
Pirotecnia Tomás sempre té èxit a Mataró. El seu secret és conèixer bé els gustos de la ciutat i la creació a mida d’un espectacle pirotècnic per a un gran escenari: la platja mataronina. La gent l’admira asseguda a la sorra; dreta als espigons i el passeig marítim, o bé des de qualsevol edifici o indret elevat de la ciutat que esdevé atalaia d’una funció espectacular.
ic-en-directe  Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda

Cavalls de Menorca
23.30 h / Al llarg del Passeig Marítim
Els enormes titelles de cavall es passejaran pel passeig marítim recreant la festa popular menorquina, amb una posada a escena molt original i vistosa.

Concert: Mägo de Oz
23.30 h
Port de Mataró
Gran concert gratuït després dels focs. Acosteu-vos al Port i descobriu l’últim disc i el potent directe de la banda, Hechizos, pócimas y brujería. El grup, amb més de 25 anys de vida, segueix amb el seu estil de hard rock, mètal i so celta i amb la temàtica fantasiosa i mística de les seves lletres, però amb un so plenament actual. Amb l’energia de sempre, no hi faltaran temes convertits en clàssics com “Fiesta pagana” o “La costa del silencio”.
ic-en-directe  Servei de bar ic-en-directe  Estand Som.nit (campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)
www.magodeoz.com   Vídeo
Patrocina: Port de Mataró

Concert: Leds + Ebri Knight
23.30 h
Passeig del Callao
El grup mataroní de rock-pop català Leds presentarà el seu disc, Agafa’t fort. A continuació li agafarà el relleu Ebri Knight, recentment guardonat amb el premi Enderrock al millor grup de folk. La seva mescla de sonoritats celtes i música tradicional i rockera està sent tot un èxit arreu de Catalunya.
ic-en-directe  Servei de bar
www.grupleds.com     www.ebris.cat  Vídeo Ebri Knight Vídeo Leds

Sardanes i xindriada
23.30 h
Plaça de Santa Anna

Apartats del bullici del passeig marítim, qui vulgui podrà escoltar i ballar les sardanes que interpretaran les cobles La Principal del Llobregat i Mediterrània, amb el tradicional acompanyament d’un bon tall de xíndria.

Total de visualitzacions de pàgina: