dimarts, 19 d’octubre del 2010

Moments de Santes 2010 : Les Santes de Mataró i les festes de les Borges del Camp ja són d'interès nacional

El Ball del Bo-bo de Monistrol i el Ball de Diables de les Borges també han rebut reconeixement

El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya continua creixent. Aquest dilluns, el Govern català ha declarat festes d'interès nacional les Santes de Mataró (Maresme) i la festa major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp (Baix Camp). A més, s'ha reconegut la importància del ball de diables d'aquesta última festivitat, i la del ball del Bo-bo de Monistrol de Montserrat (Bages).

La festa major de les Borges del Camp se celebra a començaments del mes de setembre i tenen com a element central la imatge de la Mare de Déu de la Riera. El ball de diables que hi va associat, data almenys de 1880. Pel que fa a les Santes de Mataró, comencen a finals de juliol i la primera referència històrica la trobem al 1773. Les festes volen lloar els patrones del municipi, Santa Juliana i Santa Semproniana, i tenen l'acte central en la diada del 27 de juliol. L'altre ball declarat element festiu patrimonial d'interès nacional és el ball del Bo-bo de Monistrol de Montserrat, que se celebra des del 1797. El nom del ball prové de la seva funció històrica, ja que servia perquè els administradors de la festa es fessin oficialment el relleu. A la pregunta del pregoner sobre la conveniència del nou ocupant del càrrec -"és bo?"-, el poble contestava "bo".

Vilanova i Vilafranca
El Govern també ha volgut actualitzar el catàleg pel que fa a dues de les festes més nostrades: el Carnaval de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i la festa major de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). El Carnaval vilanoví està documentat l'any 1790, tot i que es va recuperar l'any 1981, després de la prohibició a la qual el va sotmetre el règim franquista. Els balls de mantons, la xatonada i la merengada, el ball de diables, la nit de mascarots, les comparses al ritme del 'turuta' o el ball del Vidalot, en són elements coneguts. La festa de Vilafranca, en canvi, té com a element més destacable la diada castellera de Sant Fèlix, a qui es dedica tota la festa, a finals del mes d'agost.

publicat per
www.lamalla.cat
12 de octubre de 2010

Total de visualitzacions de pàgina: