www.capgros.com
19 de maig de 2010
L’autor del Cartell de Les Santes 2010 destaca que la seva obra ‘no representa’ la Festa Major, sinó que enumera i junta alguns dels seus elements
per capgros.com
fotos R. Gallofré
Comparteix
L’artista mataroní Dani Montlleó, autor del cartell de Les Santes 2010, ha decidit donar algunes explicacions més al voltant de la seva obra, després de la infinitat de reaccions que ha suscitat d’ençà de la seva presentació, la setmana passada. Montlleó ha apuntat que el seu Cartell “descriu” però “no representa” Les Santes. “El cartell explica simbòlicament el que passarà durant la festa major, cataloga, enumera i junta tots els elements com un jeroglífic molt bàsic” per mostrar que la ciutat “es posarà del revés”, constata l’artista.
Montlleó també apunta que ha optat per “la realització d’una obra directa, manuyal i amb cert gest”, i que ha escollit colors pastels força pàl•lids “perquè cridaran l’atenció per contrast amb la saturació de colors i reclams que ens envolten constantment al carrer”. Segons ell, el cartell presentarà diverses lectures d’aproximació: la que es vegi de lluny, en forma de taca verda i la M, i a mesura que l’espectador s’aproxima, la llegenda Airolg a sel Setnas (Glòria a les Santes del revés); i finalment, el personatge Setnas i les relíquies de Les Santes giravoltant.
L’artista també destaca que en el cartell tant els colors com els volums són plans, en primer lloc perquè “una de les referències utilitzades és el món del còmic europeu, que es caracteritza per les pintures planes”. A més, ha escollit aquest mètode “pensant amb l’aplicació dels motius del cartell a la samarreta de Santes”, ja que no troba “gens interessant” l’ús de perspectiva en els estampats d’indumentàries. Pel que fa a la creació del personatge Setnàs, que es vendrà en forma de ninot, Montlleó constata que va ser ell qui va proposar a l’Ajuntament aquesta opció i no a la inversa.
La ‘radicalitzacio’ dels joves
Arran dels comentaris i reaccions que ha pogut llegir al voltant del seu cartell trencador, Montlleó constata que en els darrers anys ha notat “una radicalització per part de la gent més jove envers les Santes”, en el sentit que molts d’ells consideren que “tot el que s’hi fa i s’hi organitza és tradició” i per tant “inamovible”. L’artista mataroní no ho entén així. “És com si tot es fes igual des de fa mil anys, però només cal tenir en compte que la Momerota no en té ni 40”, apunta. “Les festes han de ser el que la gent vulgui que siguin”, conclou
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada