
www.totmataro.cat
12 de maig de 2010
L’artista retrata el caos de la Festa Major en un cartell impactant que promet polèmica
Cugat Comas/Anna Aluart
La història del cartell de Santes acostuma a assemblar-se massa a la de l’any anterior. Sobretot després que l’artista de torn, que l’han escollit els entesos de torn, destapi la que serà l’obra més comentada de l’any. A partir d’aquell moment hi ha gent que funciona a corre-cuita. “Ja l’has vist?” es diuen, “I què et sembla?”, es pregunten. I tothom opina i el cartell acostuma a no agradar. Enguany la història es torna més crua, més radical. Per obra i gràcia de Dani Montlleó, l’artista del cartell de Les Santes 2010.
Vet-ho aquí, doncs, el cartell de Les Santes 2010. Un cartell verdós, icònic, amb la jerarquia d’una M a mode de logotip, la llegenda “Glòria a Les Santes” escrita espectralment i dos elements, a baix i a dalt per reforçar la idea que Montlleó va voler dur del seu cap a les cartelleres –si n’hi haguessin– de tota la ciutat. “Per Santes tot es capgira, per Festa Major hi ha caos, tot queda cap per avall”, repeteix davant la primera pregunta, obligada, quan se li urgeix a justificar el que podria ser el cartell més opinat dels darrers temps. Perquè si fins ara la transgressió o la polèmica havien anat per camins diferents, les reaccions immediates a la presentació feien presagiar, a mitja setmana, que aquest 2010 seria dels anys en què la cosa es recorda. En menys d’un dia, la notícia a totmataro.cat s’apropava a ser la més llegida de l’any. En menys d’un dia se sumaven els comentaris i a les xarxes socials tothom opinava i contra-opinava fins al punt que, en l’era de la frivolitat aquesta del Facebook, fins i tot es creava un grup que duia per nom “A mi tampoc m’agrada el cartell de Les Santes”. Les espases ben amunt.
Montlleó es mostrava confiat davant l’allau de crítiques que ja s’intuïen en el moment de presentar el cartell. “Hi estic acostumat, els artistes les hem d’acceptar”, deia, amb aparent tranquil•litat. Perquè la història a posteriori, una vegada el cartell s’ha presentat, és la que sempre és la mateixa. Hi haurà anys com aquest 2010 en què la polèmica adquireix especial virulència, però cada any la successió d’opinions i estats d’opinió és similar. Aquesta no és la història que ara ens ha d’ocupar. S’ha d’anar al “què” d’un cartell que amaga, confessió personal de l’artista, moltes lectures i petits matisos rere la idea caòtica que vol figurar en primer nivell. És un cartell amb la història personal de l’artista al darrere. I aquest en deu ser el punt més desconegut, que escapa a l’opinió que pugui despertar la portada d’avui del Tot Mataró, quan la crítica és l’únic recurs que se’ns acut per intentar escurçar, estèrilment, els 70 dies que ens separen de Les Santes.
Referències i inspiracions
Per passes i amb voluntat analítica, el cartell destaca pels dos colors utilitzats, un verd entre pastel i pàl•lid i el vermell rosaci del logotip de la M. “Són els colors que més he utilitzat al llarg de la meva obra i no podria utilitzar-ne cap altre”, explica Montlleó. Certament, tot i el to apagat de la primera aparença la força visual del cartell és manifesta, tot i que sigui fred, gairebé gelat. Un detall més de la història personal duta al cartell, el logotip amb la “M”. Montlleó no té un perquè per la tria de la forma triangular però admet que “sempre m’han encantat i he treballat amb logotips i hologrames, tenia molt clar que volia un element clau i que havia de ser un logotip”. I d’aquest, jeràrquicament, en depenen la llegenda camí de crit de guerra “Airolg a sel setnas”, el ninot de cap per avall i les relíquies de Les Santes en moviment.
El fet d’escriure el “Glòria a Les Santes” del revés respon segons l’artista a la mateixa idea del caos de la Festa que ho deixa tot cap per avall. Esmenta com influències el mecanisme de capgirar les paraules per trobar noms comercials i el dibuixar Franquin, el creador del còmic Espirú. El dolent del còmic, un tal Zorglub, parlen del revés per alterar la societat i, a més, Montlleó explica que “històricament el fet d’escriure al revés ha estat una manera de ser incorrecte, transgressor i m’hi sento identificat”. Justificació feta. Pel que fa als dos logotips a dalt i baix del cartell, són la pròpia signatura montlleoniana, el seu segell. I, per ordre, tenim a baix dos ossos en moviment. Aquí la cosa no és apte per a puristes: “Són les relíquies de Les Santes que també es mouen enmig de la força de la festa, són un element de la Festa que encara no havia sortit a cap cartell”, apunta l’artista a mode de reivindicació.
En Setnas, el nou rei
És l’últim element que queda per glossar del cartell on la proposta de Montlleó cobra més pes i també més adeptes. El creador no sols ha parit un cartell, ha creat un personatge que encarna el caos festiu que retrata la idea del cartell. És en “Setnas”, un nom al que caldrà començar a acostumar-se ja que enguany, juntament amb la samarreta –que serà del color del cartell amb el logotip com a element– es vendrà una reproducció d’uns 13 centímetres d’en Setnas, de foam tou, el material de les pilotes anti-estrés, per entendre’ns. També es podrà adquirir un còmic amb la història de la nova mascota de la Festa Major d’aquest any. “En Setnas no és dolent, al contrari encarna el caos festiu, la ciutat de cap per avall”, explica l’artista que ha ideat un ninot d’aparença obesa, amb la M, que al Plenari es va proposar que sigui també un personatge viu que es passegi pels actes de Santes, idea que a can IMAC farien bé de baremar. En Setnas, com a concepte, en Setnas, com a ninot i en Setnas com a element catalitzador de la idea de caos és el nou Rei, ja proclamat a setanta dies, de la Festa Major d’aquest 2010. Unes Santes en marxa des de dimarts, quan el cartell va veure la llum i la gent es va adonar que ja fa calor i que ja hi som. Va, que dos mesos no són res.
L’artista, Dani MontlleóL’artista del cartell de Les Santes 2010 és membre del col•lectiu ACM, Associació per a la Cultural i l’Art Contemporani, un col•lectiu d’art eclèctic i especialitzat en el món del còmic, de tendència figurinista. És perruquer, propietari d’AKA Perruquers, i sovint ha signat les seves obres sota el pseudònim artístic Spoon Syndicate. Ha exposat en centres de referència com La Casa Encendida de Madrid o l’Arts Santa Mònica de Barcelona. A Mataró, ha presentat diversa obra i col•laborat en diferents projectes col•lectius d’art local i contemporani. Va ser escollit pel cartell de Les Santes 2010 per unanimitat. En la roda de premsa de presentació del cartell també es va saber qui serà l’encarregat de retratar Les Santes d’aquest any per fer l’exposició oficial que es podrà veure l’estiu del 2011. La Comissió d’Imatge de la Comissió de Santes va escollir a Janusz Szpakowski, un fotògraf que segur que sorprendrà. És membre dels Capgrossos de Mataró i, tot i que no nat a Mataró, un santero d’adopció de primer ordre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada