dijous, 13 de maig del 2010

«Airolg a sel Setnas»

www.elpunt.cat
12 de maig de 2010


L'artista mataroní Dani Montlleó firma el cartell de la festa major de les Santes 2010

LLUÍS MARTÍNEZ

Dani Montlleó sosté una imatge d'en Setnas al costat del cartell de la festa major de Les Santes de Mataró d'enguany
Foto: LL.MARTÍNEZ.

Zorglub és el dolent més popular d'una sèrie de còmics del dibuixant Franquin. Creat el 1960, aquest personatge i els seus seguidors tenien la particularitat de parlar al revés, una circumstància que provocava situacions divertides i molts embolics. A més a més, fer escoltar o escriure al revés ha estat històricament una manera d'esdevenir incorrecte i fora de l'ordre establert. És aquest concepte de caos, que per festa major la ciutat es capgira i la vida, ja sigui pels horaris o per l'activitat, funciona a l'inrevés de la resta de l'any, el que ha inspirat l'artista mataroní Dani Montlleó a l'hora de crear la imatge de les Santes 2010 de Mataró. Al cartell de les festes hi apareix la frase «Airolg a sel Setnas» (Glòria a les Santes, a l'inrevés) i, per primer cop, com a símbol i incitador de tot aquest moviment, l'artista ha creat un personatge, en Setnas (Santes al revés), que apareix a la part superior del cartell cap per avall. Per donar més importància i presència a la mascota durant la festa, s'editaran uns ninots d'uns dotze centímetres de goma tova que es comercialitzaran juntament amb la samarreta. Tot i que admet que el còmic l'apassiona, Montlleó diu que com a artista no ha fet cap incursió seriosa en aquest gènere, però explica que més enllà de la història concreta, el que més l'atreia eren els protagonistes que parlaven al revés.
Al cartell hi ha reflectits diversos aspectes que caracteritzen l'obra de Montlleó com ara l'ús d'aquesta gamma de color verd i la utilització de logos. En aquest cas hi sobresurt un monograma central amb una lletra M de Mataró pintada en un triangle que recorda un banderí o aquells símbols d'unitat que fan servir les populars fraternitats universitàries dels Estats Units i les festes populars. A sota de la frase «Airolg a sel Setnas» hi apareixen les relíquies de les Santes, també en moviment. No té por de les crítiques: «Hi estic acostumat, però no en aquest nivell», afirma amb rotunditat Montlleó, que també considera que el cartell, malgrat els tons pàl•lids, «cridarà bastant l'atenció».
Dani Montlleó, nascut a Mataró l'any 1966, és perruquer de professió, i acumula vint anys de trajectòria artística des del seu primer projecte individual, KF-59, a l'extinta sala d'exposicions de l'Ajuntament. Creador del guardó dels premis d'Arquitectura Puig i Cadafalch de Mataró, Montlleó també ha donat a conèixer la seva obra sota el nom Spoon Syndicate. És membre fundador d'ACM, l'Associació per a la Cultura i l'Art Contemporani de Mataró, i també és el responsable de Lacosa, un aparador d'art al carrer Escudellers de Barcelona. Durant la presentació que es va fer ahir del cartell de les Santes, el president de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, Sergi Penedès, també va donar a conèixer el nom del fotògraf oficial de la festa major 2010 i l'encarregat de fer l'exposició de l'any vinent, que serà Janus Szpakowski.
Darrera actualització ( Dimecres, 12 de maig del 2010 02:00 )

Total de visualitzacions de pàgina: